ASTRAGALUS MUCIDUS L. O‘SIMLIGI EKSTRAKTINING YALLIG‘LANISHGA QARSHI FAOLLIGINI O‘RGANISH (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Ushbu maqolada Astragalus mucidus L. o‘simligidan ajratib olingan ekstraktning yallig‘lanishga qarshi faolligi uchta eksperimental modelda: «formalinli panja shishi», «karrageninli panja shishi» va «serotonin bilan chaqirilgan aseptik artrit» modellarida o‘rganildi. Tadqiqotlar 180–200 g og‘irlikdagi erkak kalamushlarda olib borildi. Ekstrakt 1.0-5.0-10.0-25.0-50.0-100.0 mg/kg gacha bo‘lgan dozalarda yuborildi va uning faolligi onkometrik usul orqali baholandi. Natijalar ekstraktning yuqori dozalari sezilarli yallig‘lanishga qarshi ta’sir ko‘rsatishini ko‘rsatdi.