YURAK KLAPANLARINI PROTEZLASHDA MEXANIK VA BIOPROTEZLARNING SAMARADORLIGINI SOLISHTIRISH (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Yurak klapanlari yurakdagi qon oqimini bir yo‘nalishda ushlab turuvchi muhim tuzilmalardir. Klapan yetishmovchiligi yoki stenoz holatlarida ularni almashtirish – zamonaviy kardiojarrohlikning muhim yo‘nalishidir. Bugungi kunda yurak klapanlarini protezlashda ikki asosiy turdagi protezlar qo‘llaniladi, yani mexanik va bioprotezlar. Har ikki turda afzalliklar va kamchiliklar mavjud bo‘lib, bemorning yoshi, sog‘lig‘i, hayot sifati va boshqa omillar inobatga olinadi.