SENAPSLAR VA ULARNING TURLARI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Ushbu maqolada senapsislar — asab tizimining asosiy tuzilmaviy va funksional birliklari sifatida ko‘rib chiqiladi. Senapsislarning tuzilishi, kimyoviy va elektr senapsislar turlari, ularning impulslar uzatish mexanizmlari batafsil tahlil qilinadi. Neyrotransmitterlar va ularning postsinaptik membranadagi retseptorlarga ta'siri, shuningdek, senapsislarning plastiqligi va modulyatsiyasi tushuntiriladi. Shuningdek, senapsislarda sodir bo‘ladigan patologik jarayonlar, ularning asab tizimining kasalliklari bilan bog‘liqligi va terapevtik ahamiyati yoritiladi. Ushbu maqola senapsislar faoliyatini chuqurroq o‘rganish va klinik amaliyotda qo‘llash imkoniyatlarini kengaytirishga qaratilgan.