O‘ZBEKISTON JANUBIDA PATISSON (CUCURBITA PEPO. VAR.MELOPEPO) O‘SIMLIGINI SELEKSIYASI UCHUN BOSHLANG‘ICH MANBA YARATISH (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Patisson muhim sabzavot va poliz ekinlari qatoriga kiradi, ularning mevalari va urug‘lari yuqori parhezlik, davolash va profilaktika uchun yuqoriqiymatiga ega, konserva sanoati, pazandachilik uchun xom ashyo bo'lib xizmat qiladi, uzoq muddat saqlash mumkin, aholining vitaminlarga bo'lgan ehtiyojini uzoq vaqt davomida qondirish mumkin. Ular tarkibida natriy, temir, kobalt, molibden, titan, alyuminiy, litiy, sink va boshqa mikroelementlar mavjud. Shuningdek, vitaminlar mavjud: B guruhidan bu tiamin (0,06 mg%) va riboflavin (0,1 mg%), mevalardakarotin (0,2 mg%) va askorbin kislotasi (40 mg%).