GIPERTENZIYA KASALLIGI OLDINI OLISH CHORATADBIRLARI: XAVF OMILLARI, ERTA DIAGNOSTIKA VA DAVOLASH YONDOSHUVLARI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2024)
Gipertenziya — bu jahon bo'ylab keng tarqalgan surunkali kasallik bo'lib, yurak va qon tomir tizimining xavfli kasalliklariga olib kelishi mumkin. Ushbu maqolada gipertenziyaning oldini olish uchun muhim chora-tadbirlari, xavf omillari va erta diagnostika usullari tahlil qilingan. Tadqiqotda O'zbekistonda gipertenziya kasalligining tarqalishiga ta'sir etuvchi asosiy omillar, kasallikning klinik belgilari va davolash yondoshuvlari 71-nafar bemorlar kasallik tarixi o'rganilgan. Gipertenziyaning oldini olishda hayot tarzi o'zgarishlari, ratsional ovqatlanishni tashkil etish, jismoniy faollikni oshirish va dori-darmonlar bilan muvofiqlashtirilgan davolash muhim o'rin tutadi. Ushbu maqolada gipertenziyaning rivojlanishini oldini olish, uning asoratlarini kamaytirish va bemorlarning sog'lig'ini yaxshilash bo'yicha amaliy tavsiyalar berilgan.