(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Cho‘l ekotizimlarida biologik xilma-xillikni saqlash bugungi kunda ekologiya, atrof-muhit muhofazasi va tabiiy resurslardan oqilona foydalanish yo‘nalishlarining eng dolzarb masalalaridan biridir. Arid va yarim arid hududlarda ekotizim barqarorligi suv tanqisligi, yuqori harorat, shamol eroziyasi, tuproq degradatsiyasi, o‘simlik qoplamining siyrakligi va antropogen bosim bilan bevosita bog‘liq bo‘ladi. O‘zbekistonning Milliy atrof-muhit holati hisobotida mamlakat hududining katta qismi arid zonaga mansubligi, cho‘llanish, yer degradatsiyasi, yaylovlardan ortiqcha foydalanish va suv resurslaridan bosimli foydalanish muhim ekologik muammolar qatorida ko‘rsatilgan [1; 2]. Shu nuqtayi nazardan Surxondaryo viloyatidagi Kattaqum massivi kabi qumli landshaftlarni biologik xilma-xillik jihatidan o‘rganish nafaqat ilmiy, balki amaliy ekologik boshqaruv uchun ham muhimdir.