(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Ushbu maqolada Islom huquqshunosligi va ilohiyotining poydevori bo‘lmish asosiy manbalar — Qur’oni Karim, Sunnat, Ijmo va Qiyosda inson huquqlari masalasining konseptual asoslari atroflicha tadqiq etiladi. Maqolaning asosiy maqsadi — Islomda inson huquqlari shunchaki ijtimoiy ehtiyoj emas, balki Yaratuvchi tomonidan insoniyatga ato etilgan muqaddas omonat va ilohiy huquqlar ekanligini ilmiy asoslashdan iborat. Tadqiqot davomida Islom huquqining besh ustuvor maqsadi (Maqosid ash-sharia) — jon, din, aql, nasl va mulk himoyasining huquqiy kafolatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, Muhammad payg‘ambar (s.a.v.)ning "Vido xutbasi" insoniyat tarixidagi ilk universal inson huquqlari deklaratsiyasi sifatida baholanib, undagi shaxs daxlsizligi, ayollar huquqlari va ijtimoiy tenglik tamoyillari zamonaviy xalqaro huquq normalari bilan qiyosiy o‘rganiladi. Maqola Islom dinining bag‘rikenglik, adolat va insonparvarlik mohiyatini manbalar asosida ochib berishga xizmat qiladi.