(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Orxit moyak to‘qimasining yallig‘lanishi bo‘lib, u ko‘pincha epididimit, siydik-tanosil infeksiyalari, jinsiy yo‘l bilan yuqadigan infeksiyalar, virusli kasalliklar yoki sistem yallig‘lanish jarayonlari fonida rivojlanadi. Kasallikning aksariyat holatlarida birlamchi yondashuv konservativ davo hisoblanadi: antibakterial yoki etiologik terapiya, yallig‘lanishga qarshi vositalar, simptomatik yordam, skrotal qo‘llab-quvvatlash va dinamik kuzatuv. Biroq yiringli asoratlar, moyak abssessi, ishemiya, nekroz, konservativ davoga javob bo‘lmasligi, septik xavf yoki moyak buralishi bilan differensial tashxisda noaniqlik mavjud bo‘lsa, jarrohlik aralashuvi klinik jihatdan asoslanadi. Zamonaviy tamoyilning markazida asossiz radikal operatsiyadan qochish, lekin kechikkan xirurgik qaror oqibatida moyak funksiyasi yo‘qolishiga ham yo‘l qo‘ymaslik turadi. Maqolada organ saqlovchi taktika, abssessni drenajlash, nekrotik to‘qimalarni chegaralangan olib tashlash, og‘ir hollarda orxiektomiya va operatsiyadan keyingi kuzatuv masalalari IMRAD tuzilmasida yoritiladi.