(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Mazkur maqolada varikoz kasalligi mavjud ayollarda homiladorlik, tug‘ruq va tug‘ruqdan keyingi davr asoratlarining uchrash chastotasi tahlil qilindi. Tadqiqot Paxtaobod tumani misolida 20 nafar reproduktiv yoshdagi ayollar ishtirokida olib borildi. Natijalarga ko‘ra, homiladorlikning asoratli kechishi 60% hollarda kuzatildi. Tug‘ruq jarayonida asoratlar 35% ni, tug‘ruqdan keyingi davrda esa 30% ni tashkil etdi. Eng ko‘p uchragan asoratlar sifatida gestoz, anemiya, tug‘ruq faoliyatining sustligi va tromboflebit qayd etildi. Olingan natijalar varikoz kasalligining muhim perinatal xavf omili ekanligini tasdiqlaydi.