(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Мазкур мақолада Ўзбекистон Республикаси шароитида гиёҳвандлик воситалари ва психотроп моддаларнинг ноқонуний айланмасига қарши курашишнинг ташкилий-ҳуқуқий механизмларини такомиллаштириш масалалари таҳлил қилинган. Наркотаҳдидларнинг замонавий шакллари, хусусан, трансчегаравий каналлар, интернет ва мессенжерлар орқали “контактсиз” тарқатиш, крипто-тўловлар ҳамда ноқонуний нарколабораториялар фаолиятининг криминоген хавфи очиб берилган. Тадқиқотда профилактика, тезкор-қидирув, тергов, молиявий мониторинг, чегара назорати ва реабилитация чораларини ўзаро уйғунлаштирувчи ягона ташкилий-ҳуқуқий ёндашув зарурлиги асосланади. Шунингдек, идоралараро ҳамкорликни “ягона ахборот контури” тамойили асосида такомиллаштириш, эрта огоҳлантириш тизимлари (EWS), OSINT, блокчейн таҳлили ва ГИС технологияларини қўллаш имкониятлари кўриб чиқилади. Мақолада миллий қонунчиликни такомиллаштиришга доир илмий асосланган таклифлар ишлаб чиқилган бўлиб, улар жамоат хавфсизлигини таъминлаш ва наркожиноятлар профилактикаси самарадорлигини оширишга қаратилган.