(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Mazkur mavzu O‘zbekiston Respublikasida ichki ishlar organlarining (IIO) xavfsiz turizmni ta’minlash sohasidagi faoliyatini yanada samarali tashkil etish uchun zarur bo‘lgan tashkiliy-huquqiy asoslarni takomillashtirish yo‘nalishlarini ilmiy-amaliy jihatdan yoritishga qaratilgan. Xavfsiz turizm turistik hududlarda jamoat tartibini barqaror saqlash, turistlarning hayoti va sog‘lig‘i, huquq va erkinliklari hamda mulkiy manfaatlarini ishonchli himoya qilishni ko‘zda tutuvchi kompleks tizim bo‘lib, uning samaradorligi normativ aniqlik, vakolatlar taqsimoti, idoralararo muvofiqlashtirish va standartlashtirilgan xizmat ko‘rsatish protseduralariga bog‘liq ekani asoslanadi. Mavzu doirasida turistik zonalarda patrullash va “xavfsiz marshrut”larni joriy etish, turistik obyektlar bilan hamkorlikda profilaktika choralarini kuchaytirish, ommaviy tadbirlar xavfsizligi bo‘yicha yagona reglament va risk-rejalar, turistlar bilan servisga yo‘naltirilgan muloqot (ko‘p tilli axborot, “hotline”), shuningdek raqamli monitoring va tezkor boshqaruv mexanizmlarini huquqiy mustahkamlash kabi yo‘nalishlar taklif etiladi. Yakunda, IIO faoliyatining tashkiliy-huquqiy bazasini takomillashtirish xavfsiz turizmning profilaktik modeli, tezkor javob protokollari va natijadorlik indikatorlari orqali ta’minlanishi lozimligi xulosalanadi