(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Hazm tizimi inson organizmining asosiy fiziologik tizimlaridan biri bo‘lib, organizmni energiya va plastik materiallar bilan ta’minlashda hal qiluvchi rol o‘ynaydi. Ushbu tizim orqali oziq moddalar mexanik va kimyoviy qayta ishlanib, organizm ehtiyojlari uchun zarur bo‘lgan aminokislotalar, yog‘ kislotalari, monosaxaridlar, vitaminlar va mikroelementlar shaklida so‘riladi. Hazm tizimining faoliyati buzilishi nafaqat ovqat hazm qilish jarayonining izdan chiqishiga, balki metabolik, immun va gormonal muvozanatning buzilishiga ham olib keladi [1].