(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Ushbu maqolada temperamentning asosiy turlari va ularning psixologik xususiyatlari ilmiy nuqtai nazardan yoritiladi. Temperamentning biologik asoslari, individual xulq-atvorni shakllantirishdagi roli hamda insonning emotsional, kognitiv va ijtimoiy reaksiyalariga ta’siri tahlil qilinadi. Mazkur ishda klassik (Gippokrat-Galen an’anasi), fiziologik (I.P. Pavlov) va zamonaviy tipologiya yondashuvlari qiyosiy tarzda ko‘rib chiqiladi. Natijalar temperamentning ta’lim, tarbiya, kasb tanlash hamda psixodiagnostika jarayonlarida amaliy ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.