(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Atmosfera Yer sharini o‘rab turgan murakkab gazsimon qobiq bo‘lib, unda sodir bo‘ladigan fizik, kimyoviy va biologik jarayonlar inson salomatligi, iqlim barqarorligi hamda ekologik muvozanatni ta’minlashda muhim o‘rin tutadi. Ushbu maqolada atmosferaning asosiy qavatlari - troposfera, stratosfera, mezosfera, termosfera va ekzosfera ilmiy asosda tahlil qilinib, ularning gigiyenik va sanitariya nuqtayi nazaridan ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, atmosfera ifloslanishi, ultrabinafsha nurlanish, kislorod bosimi va haroratning inson organizmiga ta’siri masalalari yoritilib, zamonaviy gigiyenik yondashuvlar asosida tahlil qilinadi.