(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Xalıq dóretiwshiliginin bir túri naqıl-maqallar. Turmıs shınlıǵı tuwralı qısqa, bıraq ótkir hám obrazlı etip aytılatugın sózler. Naqıl-maqallar ómir tájiriybelerinen kelip shıǵıp aytıladı, keń oy pikirdi jıynaqlı etip beredi. Qaraqalpaq naqıl-maqalları óziniń ideyalıq mazmun jaǵınan turmistin barlıq tarawların óz ishine alatuǵın keń tematikaǵa iye. Bir sóz benen aytqanda áwladlar tájiriybesi, turmıs haqıyqatlıǵınan tuwǵan, uzaq oylardıń juwmaǵı, adam ómirinde bolip ótken álwan túrli waqıyalardı keleshek áwladqa jetkeriwshi. Naqıl-maqallar qısqa, ıqshamlı, uyqasqan sózler dizgini menen juwmaqlastırılgan oylar dúrkinin ańlatatuǵın, adamlardıń dúnyaǵa qatnasın bildiretuǵın, keleshekke aqıl-násiyat beretuǵın sózler naqıl dep ataladı.