(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Nafas olish tizimi organizmning hayotiy faoliyatini ta’minlovchi asosiy tizimlardan biri bo‘lib, kislorod olish, karbonat angidrid chiqarish va ichki muhit gomeostazini saqlash funksiyalarini bajaradi. Ushbu maqolada nafas olish tizimining normal fiziologik faoliyati, o‘pka va alveolalardagi gaz almashinuvi, havo yo‘llari mexanikasi, diafragma va boshqa nafas mushaklarining roli, shuningdek, nerv va gumoral regulyatsiya mexanizmlari tizimli tarzda yoritildi. Tadqiqot natijalari nafas olish tizimining uyg‘un ishlashi va organizmning kislorod ta’minoti hamda karbonat angidrid chiqarilishini boshqarishdagi ahamiyatini tasdiqlaydi.