(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Yurak va qon tomir tizimi inson organizmida hayotiy muhim fiziologik tizimlardan biri bo‘lib, to‘qimalar va organlarni kislorod hamda ozuqa moddalari bilan ta’minlash, metabolik mahsulotlarni chiqarish va ichki muhit barqarorligini saqlashda asosiy rol o‘ynaydi. Ushbu maqolada yurak faoliyatining fiziologik mexanizmlari, qon aylanish jarayonlari, qon bosimini tartibga solish va tomirlar tonusining boshqarilishi tizimli tarzda yoritildi. Tadqiqotda yurak qisqarish sikli, yurak chiqishi, periferik qon tomir qarshiligi va ularning o‘zaro bog‘liqligi ilmiy manbalar asosida tahlil qilindi. Natijalar yurak va qon tomir tizimining uyg‘un ishlashi organizmning umumiy funksional holatini belgilashini ko‘rsatadi. Ushbu ma’lumotlar yurak-qon tomir tizimi fiziologiyasini chuqur tushunish va kasalliklarning oldini olish strategiyalarini ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.