(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Antibiotik qarshiligi butun dunyo tibbiyotida jiddiy global muammo sifatida namoyon bo‘lmoqda. Bakteriyalarning antibiotiklarga qarshilik mexanizmlarini o‘rganish infektsion kasalliklarni samarali davolash va yangi terapevtik strategiyalarni ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega. Ushbu tadqiqot antibiotik qarshiligining asosiy mikrobiologik mexanizmlarini, jumladan genetik transfer, biofilm hosil qilish va fermentativ inaktivatsiyani tizimli tahlil qiladi. Shuningdek, qarshilik rivojlanishining klinik va epidemiologik oqibatlari, shuningdek, profilaktika va davolash strategiyalari muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari antibiotik qarshiligini kamaytirish va samarali antibiotik terapiyasini rivojlantirish uchun zarur bo‘lgan ilmiy asoslarni taqdim etadi.