(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Ushbu maqolada moliya tizimining tarkibiy qismi sifatida mahalliy byudjetlarning nazariy va ilmiy asoslanishi chuqur tahlil qilinadi. Mahalliy byudjetlar hududiy ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishni moliyaviy jihatdan ta’minlovchi asosiy institutlardan biri bo‘lib, ularning samarali faoliyati davlat moliya tizimining umumiy barqarorligiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Tadqiqotda mahalliy byudjetlarning iqtisodiy mohiyati, ularning shakllanish manbalari, funksiyalari va moliya tizimidagi o‘rni klassik, keynsiy hamda institutsional nazariyalar doirasida yoritiladi. Shuningdek, fiskal desentralizatsiya jarayonlari sharoitida mahalliy byudjetlarning ilmiy asoslangan tashkil etilishi zarurati asoslab beriladi. Olingan xulosalar hududiy moliyaviy siyosatni takomillashtirishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.