(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Ushbu maqolada bolalar organizmida D vitaminining fiziologik ahamiyati, uning yetishmovchiligi bilan bog‘liq klinik belgilari va laborator ko‘rsatkichlardagi o‘zgarishlar yoritilgan. D vitamin defitsiti o‘sayotgan organizmda suyaklarning to‘g‘ri shakllanmasligi, mushak va asab tizimi faoliyatining buzilishi, immunitetning pasayishi kabi salbiy oqibatlarga olib kelishi mumkin. Tadqiqotda turli yosh guruhidagi bolalarda D vitamini yetishmovchiligi aniqlanishi, asosiy diagnostik metodlar, laborator ko‘rsatkichlar (kaltsiy, fosfor, paratireoid gormoni va boshqalar) tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada ushbu holatning oldini olish va davolashda zamonaviy yondashuvlar ham ko‘rib chiqiladi.