(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Minimalizm arxitekturasi zamonaviy dunyoda keng tarqalgan va mashhurlik kasb etgan uslublardan biridir. Uning asosiy tamoyillari soddalik, funksionallik va fazoviy samaradorlikdan iborat. Bu uslub XX asrning o‘rtalarida shakllanib, bugungi kunda nafaqat turar-joy binolarida, balki jamoat binolari, ofislar va san’at muassasalarida ham keng qo‘llanilmoqda. Minimalistik arxitekturaning rivojlanishi, ayniqsa, shaharsozlik, ekologiya va zamonaviy texnologiyalar bilan bog‘liq holda tez sur’atda davom etmoqda. Minimalizm faqatgina arxitektura yondashuvi emas, balki butun hayot tarzi falsafasi hisoblanadi. U ortiqcha bezaklardan voz kechish, zaruratga qarab fazoviy yechimlarni yaratish va tabiiy yorug‘likdan maksimal darajada foydalanishga asoslanadi. Bu uslubdagi binolar odatda neytral rang gammasida bo‘lib, oq, kulrang va bej ranglar keng qo‘llaniladi. Ushbu ranglar makonning keng va ochiq ko‘rinishiga hissa qo‘shadi.