(untitled) (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2024)
Ushbu maqolada ingliz tilidagi iboralarning tarjimasida madaniyatlararo farqlarni tahlil qilish maqsadida madaniyatlararo aloqa nazariyalari va tarjima amaliyotlari o‘rganiladi. Madaniyatlararo aloqa, turli madaniyatlar o‘rtasidagi muloqot va o‘zaro tushunishni yaxshilash uchun til va madaniyatning qanday o‘zaro ta’sir qilishini o‘rganadi. Ingliz tilidagi iboralar turli madaniy kontekstlarda turlicha tushunilishi mumkin, bu esa tarjima jarayonida muhim ahamiyatga ega. Maqolada, ingliz tilidagi iboralarning tarjimasi orqali madaniyatlararo farqlar qanday namoyon bo‘lishi va bu farqlarni tarjima qiluvchilar qanday yengib o‘tishi haqida misollar keltiriladi. Tarjima jarayonida madaniy o‘ziga xosliklar, urf-odatlar, qadriyatlar va madaniy konvensiyalarni inobatga olish lozimligi ta’kidlanadi. Madaniyatlararo farqlarni hisobga olgan holda aniq va tushunarli tarjima qilish usullari va strategiyalari ham muhokama qilinadi. Xususan, madaniyatlararo aloqada kontekstning ahamiyati, ekvivalentlik va adekvatlik kabi tushunchalar kiritilib, tarjimonlar uchun amaliy tavsiyalar beriladi. Ushbu maqola tarjima amaliyoti bilan shug‘ullanayotgan mutaxassislar, tadqiqotchilar va tilshunoslar uchun foydali bo‘lib, madaniyatlararo aloqa jarayonida yuzaga keladigan qiyinchiliklarni yanada chuqurroq anglashga yordam beradi.