MA'LUMOTLARDAN FOYDALANISH GENETIK MA'LUMOTLARNI O'ZGARTIRISH - Numanjanov Abdurakhman Abdurasuljan ugli (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2024)
Biotexnologiya sohasida genetik ma'lumotni o'zgartirish qobiliyati ilmiy tadqiqotlar va tibbiyot yutuqlarini inqilob qildi. Genetik ma'lumotlarni o'z ichiga olgan ulkan ma'lumotlar bazalarining paydo bo'lishi bilan tadqiqotchilar endi genomlarni manipulyatsiya qilish va muhandislik qilish uchun kuchli vositalarga ega. Ushbu maqola genetik ma'lumotlar bazasidan genetik ma'lumotlarni o'zgartirish uchun foydalanishni o'rganadi va bunday ma'lumotlar bazalarining tibbiyot, qishloq xo'jaligi va atrof-muhitni muhofaza qilish kabi turli sohalardagi ahamiyatini ta'kidlaydi. Keng qamrovli adabiyotlarni o'rganish orqali genetik modifikatsiyada qo'llaniladigan metodologiyalar muhokama qilinadi, so'ngra kelajakdagi tadqiqotlar va ta'sirlar uchun takliflar beriladi. Maqola gen muhandisligi kelajagini shakllantirishda genetik ma'lumotlar bazalarining transformatsion salohiyatini ta'kidlash bilan yakunlanadi.