Adabiyot darslarida matn ustida ishlashning metodik shartlari (Journal of Universal Science Research, 2023)
Ushbu maqolada matn ustida ishlashning asosiy metodik shartlardan biri bu o‘quvchilarning matnni tushunib, ongli va ifodali o‘qishga, idrok etish va munosabat bildirishga tayyorlashdan iborat. Bu kabi tayyorgarlikning xarakteri dars maqsadi, o‘rganilayotgan materialning mazmuni va u haqda o‘quvchilarning qay darajada tushunchaga egaligini aniqlashdan iborat. O‘quvchining matnni idrok qilish, mazmun-mohiyatini o‘zlashtirish yuzasidan beriladigan savol-topshiriqlar ularni mushohada yuritishga undashi, muallif qo‘llagan ibora, badiiy tasvir vositalaridan foydalanish mahoratini baholay olishi, nutqida badiiy bo‘yoqdor so‘zlarni samarali qo‘llashni o‘rgatishga yo‘naltirishi zarur. Oʻquvchilarida har bir topshiriqni mustaqil bajarishga moyillik kuchli boʻladi. Bu davrda oʻquvchini avvalgi bosqichlarda uchramagan topshiriqlar ruhlantirishini e’tiborga olib matn mohiyatiga chuqurroq kiradigan yondashuvlarni qo‘llash haqida gap boradi.