КОРБАСТИ МУРОДИФ ВА МУТАЗОД ДАР “ДУХТАРИ КАПИТАН” И САИДРИЗО АЛИЗОДА (Journal of Universal Science Research, 2023)
Дар ин мақола аҳамияту моҳияти муродифӣ ва тазодии калимаҳо ва  вазифаи онҳо дар нутқи қаҳрамонҳо, ки он дар асари “Духтари капитан”и А.С. Пушкин дар тарҷумаи Саидризо Ализодаи Самарқандӣ  мавриди барраси қарор гирифтааст. Дар ин равиш боиси таҳқиқ гардидани  маҳорати тарҷумонӣ ва забоншиносӣ, эътибори ӯ ба тарзи андешамандона, дарки маъно ва ҳиссиёти нависанда алоқа дорад.  Аз ин ҷиҳат бо нозукбинӣ дар истифодаи калимаҳои муродифӣ ва мутазодӣ дар асар ба ривоҷи илми филологияи тоҷик саҳми арзанда гузоштааст.