Zamonaviy adabiyotda non-ficshning o‘ziga hosligi - Shahnoza Berdiyeva (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Adabiy jarayon o‘zaro milliy-adabiy aloqalar va yaqinlashuvlar tizimi orqali amalga oshiriladi, Jahon adabiyotshunligi dinamik-sababiy munosabatlarni ta'minlovchi progressiv harakatlar evolyutsiyasi, qiyosiy adabiyotshunoslikning maqsadi, GT. Garipovning ta'kidlashicha: "milliy adabiy jahon adabiyotshunoslik paradigmatikasida qator adabiy hodisalar (asarlar, zo‘ravonlik, adabiy turlar, yilnomalar va boshqalar) tipolog va genetik,uning aniq mohiyati sifatida konkretlashtirilishi mumkin".