Oʻquvchilar nutqini oʻstirish yoʻnalishlari (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Boshlangʻich sinf ona tili darslarida o‘quvchida to‘g‘ri, tez, ongli  ifodali o‘qish koʻnikmalarini shakllantirish, ularni oddiy kitob o‘quvchidan teran  mulohaza yurituvchi ijodkor kitobxon darajasiga olib chiqish, nutq va nutq  madaniyatini shakllantirish, o‘qish orqali tevarak-atrof, borliq haqidagi bilimlarni  kengaytirish, ularning dunyoqarashini boyitib, har qanday uslubdagi matnni o‘qish  va uni anglash, tanqidiy-kreativ fikrlash ko‘nikmasini egallash nazarda tutiladi.  Boshlang‘ich sinf ona tili darslarida nuqtning asosiy vazifasi, o‘quvchilarni o‘quvbilim faoliyatiga yaxshilab tayyorlash, boshqalar bilan muloqatga kirisha oladigan, o‘z fikrini boshqalarga tushunarli tarzda bayon qila oladigan shaxsni shakllantirish  va takomillashtirishdan iborat