Qizil suvoʻtlar boʻlimi – Rhodophyta (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Ushbu maqolada qizil suvoʻtlari haqida maʼlumotlar keltirilgan. Qizil suvoʻtlar — suvoʻtlar tipi. Bir hujayrali va koʻp hujayrali shakllari bor. Xromatoforida xlorofilldan tashqari, koʻkyashil pigment — fikotsian va qizil pigment — fikoeritrin mavjud. Qizil suvoʻtlarning harakatchan xivchinli davri boʻlmaydi. Tanasi ipsimon, shoxlangan (qalin), plastinkasimon, baʼzilari poya va barglarga boʻlingan. Bu sinflar bir-biridan koʻpayish organlarining tuzilishi bilan farq qiladi.Qizil suvoʻtlar koʻpincha dengizlarda (chuqur joylarida), kamdankam chuchuk suvlarda va tuproqda yashaydi. Qazilma formalari boʻr davri qatlamlaridan topilgan