Qiziqarli geografiyani bilasizmi (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
«Yer aylana turib, quyoshga yaqinroq kelsa — yoz, uzoqlashsa — qish bo‘ladi» demang. Aksincha, qishda Yer quyoshga ancha yaqinlashgan bo‘ladi (masofa, yanvarda 146 million kilometrgacha kamayadi), yozda — uzoqlashib ketadi (masofa iyulda 151 million kilometrgacha cho‘ziladi). Demak, qish yoki yoz fasllari Yeming quyoshga yaqin-uzoqligiga bog‘liq emas. Mavsumlar — Yeming quyoshga nisbatan 23 yarim gradus og‘ib turishi natijasidir. Yeming qaysi pallasi (shimoliy yoki janubiy yarimshari) Quyosh tomonda ekanligiga qarab yoz yo qish bo‘ladi.