JAMIYAT VA TARIX FALSAFASI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Tarix falsafasi jamiyatlar va tsivilizatsiyalarni shakllantiradigan asosiy tamoyillarni chuqurroq o‘rganadi, insoniyat taraqqiyoti yoki regressiyasiga olib keladigan motivlar va mafkuralarni ochishga intiladi. Ushbu maqolada jamiyat va tarix falsafasi o‘rtasidagi murakkab munosabatlarni o‘rganish, ularning bir-biriga qanday ta’sir qilishini va shakllantirishini o‘rganishga qaratilgan. Tarixiy talqinning falsafiy asoslarini chuqurroq o‘rganish orqali biz jamiyatlar qanday sharoitda rivojlanganligi va ular qanday rivojlanishda davom etayotgani haqida kengroq tushunchaga ega bo‘lishimiz mumkin. Oxir oqibat, bu kashfiyot bizga tarixning insoniyat jamiyatiga ta’sirini tanqidiy tahlil qilish va uning kelajakka ta’siri haqida fikr yuritish imkonini beradi.