SOMATIK HUQUQLAR : INSON TANASINING DAXLSIZLIGI VA O’ZBEKISTON HUQUQIY TIZIMIDAGI YONDASHUV (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy bioetika va huquqning kesishgan nuqtasida joylashgan somatik huquqlar tushunchasi tahlil qilinadi. Maqolaning asosiy maqsadi — inson tanasi ustidan egalik va qaror qabul qilish huquqlarining huquqiy asoslarini yoritish hamda ularni O‘zbekiston qonunchiligi bilan taqqoslab o‘rganishdir. Tadqiqotda tana daxlsizligi, tibbiy rozilik, organ donorligi va jinsni o‘zgartirish kabi masalalar asosiy obyekt sifatida ko‘rib chiqilgan. Xalqaro tajriba va mahalliy normativ-huquqiy hujjatlar tahlili orqali, ushbu sohada mavjud bo‘lgan bo‘shliqlar va huquqiy ehtiyojlar aniqlangan. Maqola yakunida O‘zbekistonda somatik huquqlarning huquqiy maqomini mustahkamlash bo‘yicha amaliy va qonunchilik takliflari bildirilgan.