O‘ZBEKISTON HUDUDIDAGI TABIIY FOSFORIT KONLARINI QAYTA ISHLASH ASOSIDA YUQORI SAMARALI MINERAL O‘G‘ITLAR ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASINI TAKOMILLASHTIRISH (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Mazkur ilmiy maqola O‘zbekiston Respublikasi hududida mavjud bo‘lgan tabiiy fosforit konlarini chuqur qayta ishlash asosida yuqori samarali va iqtisodiy jihatdan maqbul bo‘lgan mineral o‘g‘itlar ishlab chiqarish texnologiyasini takomillashtirish muammolariga bag‘ishlangan. Tadqiqot davomida fosforitlarning mineralogik va kimyoviy tarkibi, ularning qayta ishlashga yaroqliligi, xususan, ammoniyli komponentlar bilan kompleks reaksiyalarga kirishish xususiyatlari o‘rganilgan. Shuningdek, tabiiy fosforit asosida diammofos, monoammoniy fosfat kabi o‘g‘itlarni olish bo‘yicha ilg‘or texnologik yechimlar ishlab chiqilgan. Mazkur yondashuv fosforitlarni to‘liq o‘zlashtirish, atrof-muhitga zararli ta’sirni kamaytirish va mamlakatning qishloq xo‘jaligi uchun strategik ahamiyatga ega bo‘lgan o‘g‘itlarni ichki imkoniyatlar hisobidan ishlab chiqarishni kengaytirishga xizmat qiladi.