MAQOL VA MATALARNING STRUKTURAVIY-SEMANTIK XUSUSIYATLARI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Insonlar o‘rtasidagi hamkorlik va ijtimoiy faoliyatni ifodalovchi maqol va matallar o‘rganilayotgan ushbu maqola, asosan, odamlararo munosabatlarni aks ettiruvchi maqollar va matallarni tahlil qilishga bag‘ishlangan. So‘nggi yillarda frazeologiya sohasida olib borilayotgan tadqiqotlar alohida qiziqish uyg‘otmoqda. Ayniqsa, frazeologik birliklarda, xususan, maqollarda xalqning hayot tarzi, yashash sharoiti, tarixi va madaniyati o‘ziga xos tarzda namoyon bo‘ladi. Frazeologik boylikni bilish va faol ravishda qo‘llay olish nafaqat nutqni bezaydi, balki o‘rganilayotgan til xalqining mentalitetini yanada chuqurroq anglashga yordam beradi. Mazkur maqolaning dolzarbligi shundaki, hozirgi paytda xorijiy tillarni bilish zaruratining ortib borishi bilan turli xalqlarning madaniyati, ularning til birliklari, xususan, maqol va matallarining mazmuni va tuzilishini chuqur tadqiq etish dolzarb masalaga aylangan.