QORA TURPNING O‘SISHI VA RIVOJLANISH KO‘RSATKICHLARI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Qora turp (Raphanus sativus L. var. niger) – ildizmevali sabzavot ekinlaridan biri bo‘lib, oziq-ovqat va dori-darmon sanoatida keng qo‘llaniladi. Ushbu maqolada qora turp o‘simligining o‘sish va rivojlanish ko‘rsatkichlari fenologik jihatdan tahlil qilingan. O‘simlik ontogenezi davomida kuzatiladigan asosiy bosqichlar – urug‘ning unib chiqishi, chin barglarning shakllanishi, ildizmevaning hosil bo‘lishi, to‘liq pishib yetilishi, gullash hamda urug‘ hosil qilishi ketma-ketlikda ko‘rib chiqilgan. Har bir vegetatsiya fazasining morfologik belgilariga va biologik xususiyatlariga alohida e’tibor qaratilgan.