ILK SAK VA MASSAGET QABILALARIDA HARBIY ISH. (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Mazkur maqolada qadimgi yunon tarixchilari, xususan, Gerodot, Strabon va Arrian asarlarida tilga olingan O‘rta Osiyo xalqlarining harbiy hayoti va urf-odatlari yoritilgan. Unda sak, massaget, xorazmiy, sug‘d, parikan va boshqa qabilalarning hayot tarzi, harbiy strategiyalari hamda jangovar qurollari haqida batafsil ma’lumotlar berilgan. Qadimgi yunon tarixchilari sak-massagetlarning yuqori darajadagi harbiy mahorati, otliq qo‘shinlarining harakatchanligi va ularning jang taktikalari haqida qimmatli tarixiy dalillarni keltiradilar. Shuningdek, maqolada qadimgi O‘rta Osiyo qabilalarining Ahmoniylar Eroni tarkibidagi harbiy xizmatlari va mashhur Massagetlar malikasi To‘marisning Kayxusrav qo‘shinlari ustidan qozongan g‘alabasi haqida ham so‘z yuritilgan.