Ayollar jinsiy a’zolarining o’sma kasalliklari . (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Jinsiy a’zolar xavfli o’smalarining keng tarqalganligi va ayollar onkologik kasalliklari tizimida  yetakchi o’rin egallaganligi  bachadon  tanasi , bo’ynining fon va rak oldi kasalliklari  muoammolarining dolzarbligidan darak beradi . Reproduktiv yoshdagi ayollar onkologik kasalliklari  orasida bachadon bo’yni o’sma jarayonlari ulushi 10% dan 15,7% gacha tashkil qiladi Ma’lumki , ayollar onkologik kasalliklari  tizimida bachadon bo’yin raki  birinchi o’rinlardan birini egallab kelmoqda , u noqulay fonda rivojlanib  rak oldi kasalliklarining so’nggi bosqichi bo’lib hisoblanadi .