MINTAQA IQTISODIYOTI TUSHUNCHASI VA UNING IJTIMOIY-IQTISODIY MOHIYATI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Mintaqa iqtisodiyoti - bu ma'lum bir geografik yoki ijtimoiy hududdagi iqtisodiy faoliyatlarni o‘rganish va tahlil qilish jarayonidir. Ushbu tushuncha iqtisodiyotning mintaqaviy xususiyatlarini, resurslar taqsimotini, ishlab chiqarishni, xizmat ko‘rsatish sohalarini va aholi farovonligini o‘z ichiga oladi. Mintaqa iqtisodiyotining asosiy maqsadi – hududlarda iqtisodiy barqarorlikni ta'minlash, ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishni rag'batlantirish va aholi hayot sifatini oshirishdir. Mintaqa iqtisodiyotining ijtimoiy-iqtisodiy mohiyati shundaki, u iqtisodiyotning faqat raqamlar va statistikalar bilan chegaralanmay, balki insonlar hayoti, ularning ehtiyoji, madaniyati va jamiyat taraqqiyotiga ham aloqador ekanligini ko‘rsatadi. Bunda mintaqaning ijtimoiy strukturalari, mehnat bozori, ta'lim tizimi va sog'liqni saqlash kabi omillar ham muhim rol o‘ynaydi. Shuningdek, mintaqaviy siyosat va strategiyalarni ishlab chiqishda mintaqa iqtisodiyotining tahlili juda muhimdir. Bu jarayon ichida mintaqaviy resurslardan samarali foydalanish, investitsiyalarni jalb qilish va innovatsion rivojlanishni qo‘llab-quvvatlash kabi masalalar ko‘rib chiqiladi. Umuman olganda, mintaqa iqtisodiyoti tushunchasi nafaqat iqtisodiyotning samaradorligini oshirishga yordam beradi, balki jamiyatning ijtimoiy barqarorligini ta'minlashda ham muhim ahamiyatga ega.