Geografiya ta’limi metodlari (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Geografiya ta'limi metodlari – bu geografiya fanini o‘qitishda qo‘llaniladigan usul va strategiyalar to‘plamidir. Ushbu metodlar o‘quvchilarga geografik bilimlarni o‘zlashtirish, joylashuv, tabiiy va ijtimoiy jarayonlarni tushunish, shuningdek, global muammolarni hal etishda tanqidiy fikrlash qobiliyatini rivojlantirishga yordam beradi. Geografiya ta'limida ishlatiladigan asosiy metodlar orasida an'anaviy dars o'tish usullari (ma'ruzalar, suhbatlar), amaliy mashg'ulotlar (ekskursiyalar, laboratoriya ishlar), interaktiv usullar (o'yinlar, simulyatsiyalar) va zamonaviy texnologiyalar (multimedia taqdimotlari, onlayn resurslar) mavjud. Ushbu metodlarning har biri o‘quvchilarning turli ehtiyojlariga javob berishga imkon beradi va geografik ko‘nikmalarni shakllantirishda muhim rol o'ynaydi. Shuningdek, geografiya ta'limi metodlari orqali o‘quvchilarni mustaqil izlanishga, jamoada ishlashga va muammolarni hal qilishga tayyorlash maqsad qilinadi. Geografiyaning ijtimoiy ahamiyatini oshirish uchun ushbu metodlarni to'g'ri tanlash va qo'llash zarurdir.