O‘zini o‘zi band qiluvchi jismoniy shaxslar daromadlarini soliqqa tortishning AQSH tajribasi va undan soliq siyosatimizda foydalanish imkoniyatlari (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Ushbu maqolada AQShning o‘zini o‘zi band qiluvchi jismoniy shaxslar daromadlarini soliqqa tortish tajribasi va uning O‘zbekiston soliq siyosatiga tatbiq etish imkoniyatlari tahlil qilinadi. AQShda o‘zini o‘zi band qiluvchilar daromad solig‘i va o‘zini o‘zi band qiluvchi solig‘i (Self-Employment Tax) orqali soliqqa tortiladi. Ushbu soliq tizimi daromadlar asosida ijtimoiy ta'minot va tibbiy sug‘urta to‘lovlarini o‘z ichiga oladi. Maqolada AQSh tajribasining afzalliklari, soliq yukini adolatli taqsimlash, kichik bizneslarni qo‘llab-quvvatlash, hamda O‘zbekistonda o‘zini o‘zi band qiluvchilar uchun maxsus soliq rejimlari joriy qilish orqali bu toifani soliqqa jalb qilish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Tavsiyalar asosida soliq islohotlari orqali tadbirkorlik faoliyatini rasmiylashtirish va iqtisodiyotni soyalashtirish darajasini pasaytirish yo‘llari ko‘rsatilgan.