РАЗРАБОТКА ТЕХНОЛОГИИ ПРОИЗВОДСТВА СТАЛИ 20ГЛ С ПРИМЕНЕНИЕМ РЕДКОЗЕМЕЛЬНЫХ МЕТАЛЛОВ (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Maqolada nodir tuproq metallari (NTM) yordamida 20GL po‘latini pechdan tashqari qayta ishlash texnologiyasini ishlab chiqish muhokama qilinadi. Asosiy e’tibor nodir tuproq metallarining po‘latning mexanik xususiyatlariga, shuningdek, fosforsizlanish va oltingugurtdan tozalash jarayonlariga ta’siriga qaratiladi. Eksperimental tadqiqotlar olib borilmoqdaki, nodir tuproq metallarning qo‘shilishi po‘lat sifatini sezilarli darajada yaxshilaydi, mustahkamligini oshiradi va zararli aralashmalar tarkibini kamaytiradi. Tadqiqot natijalari temir yo‘l transportida ishlatiladigan qismlarning ishonchliligi va chidamliligini oshirishi mumkin bo‘lgan metallurgiyada nodir tuproq metallaridan foydalanishning istiqbollarini ko’rsatadi.