SIL KASALLIGI DIAGNOSTIKASI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Sil – bu sil bakteriyalarini organizmga kirib borishi bilan rivojlanuvchi yuqumli kasallik.   Bunda,  kasallik bilan shikastlanuvchi asosiy organ – o’pkadir.  Agar silni aniqlash va davolash nazorat ostida va uzluksiz amalga oshirilishi to’g’ri tashkillashtirilgan bo’lsa, bemorlar tez sog’ayadilar.  Hozirgi kunda sil kasalligining deyarli ko’pchilik hollarini davolash  mumkinligi isbotlangan. O’pka sil kasalligi mikroskopik tarzda tasdiqlanadi. To’g’ri tashxis qo’yish uchun bemorga tekshiruv buyuriladi, unga quyidagilar kiradi: Bemor haqida kerakli ma’lumotlarni to’plash (alomatlar, yuqtirish ehtimoli, ilgari boshdan kechirgan kasalliklari).  Klinik tekshiruv (umumiy holat baholanadi, dominant alomatlar o’rganiladi). Ftiziatr bilan maslahatlashish (sil kasalligini davolash bilan shug’ullanadigan mutaxassis). Tekshiruv paytida shifokor chap o’ng o’pkaning nafas olish funktsiyasida kechikish mavjudligini aniqlash uchun ko’krak qafasini palpatsiya qiladi.