ҲУҚУҚ ВА ЭТИКА КЕСИШМАСИДА: ТИЖОРАТ БАНКЛАРИДА HR-СУНЪИЙ ИНТЕЛЛЕКТНИ ЖОРИЙ ЭТИШНИНГ НОРМАТИВ ВА МАЪНАВИЙ ЖИҲАТЛАРИ (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Ушбу мақолада тижорат банкларининг инсон ресурсларини бошқариш (HRM) тизимларига сунъий интеллект (СИ) технологияларини жорий этиш жараёнида юзага келадиган мураккаб ҳуқуқий ва этик муаммолар тизимли таҳлил қилинади. Тадқиқотда халқаро норматив-ҳуқуқий база, хусусан, Европа Иттифоқининг Маълумотларни ҳимоя қилиш бўйича умумий регламенти (GDPR) тамойиллари ва уларнинг HR-СИ учун аҳамияти кўриб чиқилади. Асосий эътибор алгоритмик нохолислик ва дискриминация, ходимларнинг шахсий ҳаёт дахлсизлиги, шаффофлик ва тушунтириб бериш имконияти (XAI) муаммоси ҳамда HR жараёнларининг дегуманизацияси каби долзарб этик масалаларга қаратилади.