Maktab o‘quvchilarida o‘quv motivatsiyasini oshirishning psixologik xususiyatlari (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Maktab o‘quvchilarida o‘quv motivatsiyasini oshirish, ta'lim jarayonining samaradorligini ta'minlashda muhim ahamiyatga ega. Ushbu tadqiqotda o‘quv motivatsiyasining psixologik xususiyatlari, uning shakllanishi va rivojlanishiga ta'sir etuvchi omillar tahlil qilinadi. O‘quvchilarda motivatsiyani oshirish uchun psixologik yondashuvlar, shaxsiy xususiyatlar, ijtimoiy muhit va o‘qituvchilar bilan muloqotning roli ko‘rib chiqiladi. Motivatsiya manbalari sifatida ichki va tashqi faktorlar, shuningdek, o‘quvchilarning qiziqishlari va ehtiyojlari e'tiborga olinadi. Tadqiqot natijalari asosida maktabda o‘quvchilarda yuqori motivatsiyani shakllantirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqiladi. Bu esa nafaqat akademik muvaffaqiyatga olib keladi, balki o‘quvchilarning shaxsiy rivojlanishi va ijtimoiy moslashuviga ham ijobiy ta'sir ko‘rsatadi. Ushbu maqola, shuningdek, maktab ta'limida innovatsion usullarni qo‘llash orqali motivatsiyani oshirish imkoniyatlarini ham o‘rganadi. O‘qituvchilar va pedagogik jamoa uchun amaliy tavsiyalar berish orqali, maktab muhitini yanada samarali qilish maqsadida muallifning fikrlarini taqdim etadi.