XIX asr oxiri XX asr boshlarida Xiva xonligida temir yo‘l qurish uchun qilingan say-harakatlar (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Mazkur maqolada XIX asr oxiri XX asr boshlarida Chor Rossiya amaldorlari bilan bir qatorda Xiva xoni Muxammad Rahimxon II va bosh vazir lovozimida faoliyat olib borgan Islomxo‘janing xonlikga temir yo‘l olib kelish uchun olib- borilgan say-harakatlar haqida ma’lumotlar berilgan. Shu bilan bir qatorda xonlikda temir yo‘l qurilishi uchun bir qator sabablar ham ko‘rsatib o‘tilgan. Va aksincha, temir yo‘l qurilishi nega amalga oshmay qolishining sabablari ham yoritilgan.Shuningdek, mamlakatdagi bu davrda mavjud transport tizimi haqida ham tarixiy ma’lumotlar ko‘rsatib o‘tilgan