MUSIQA IDROKINING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Musiqa asarlarini tinglab, eshitib idrok etishni ham xuddi musiqa yozish va ijro etish kabi musiqa san’atidagi asosiy faoliyat turi deb hisoblash kerak.Biroq, tinglovchisiz musiqa san’ati o‘z ma’nosini yo‘qotadi va yashashdan to‘xtaydi. Musiqa tinglash va uni idrok etish musiqa faoliyatinig shunday turiki, u bolaning yoshlik paytidan tarbiyalanadi va singdirib boriladi. Deyilishicha, musiqani barcha eshitadi, biroq uni hamma ham tinglab idrok eta olmaydi. Musiqani tinglash jarayonida idrok etish darajasi tinglovchining umumiy madaniyati va musiqiy tayyorgarlik darajasiga bog‘liq, unga to‘g‘ri proporsionaldir. Musiqiy asarning to‘liq va chuqur mazmunga ega holda idrok etilishi, shu singari, kompozitor va ijrochi mahoratidan ham dalolat beradi. Shu tarzda, tinglash jarayoni tinglovchining tarbiyasi, individual qobiliyatlari va tayyorgarligi bilan ajralmas holat deb yakuniy fikrga kelish mumkin