Oʻquvchilar nutqini oʻstirish yoʻnalishlari - Safaraliyeva Mehrangis Shamil qizi (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Boshlangʻich sinf ona tili darslarida o‘quvchida to‘g‘ri, tez, ongli ifodali o‘qish koʻnikmalarini shakllantirish, ularni oddiy kitob o‘quvchidan teran mulohaza yurituvchi ijodkor kitobxon darajasiga olib chiqish, nutq va nutq madaniyatini shakllantirish, o‘qish orqali tevarak-atrof, borliq haqidagi bilimlarni kengaytirish, ularning dunyoqarashini boyitib, har qanday uslubdagi matnni o‘qish va uni anglash, tanqidiy-kreativ fikrlash ko‘nikmasini egallash nazarda tutiladi. Boshlang‘ich sinf ona tili darslarida nuqtning asosiy vazifasi, o‘quvchilarni o‘quvbilim faoliyatiga yaxshilab tayyorlash, boshqalar bilan muloqatga kirisha oladigan, o‘z fikrini boshqalarga tushunarli tarzda bayon qila oladigan shaxsni shakllantirish va takomillashtirishdan iborat