Zamburugʻlarning kimyoviy tarkibi - Salohiddinova Muhayyo Xayrullo qizi (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Zamburug‘larning faoliyatida ro‘y beradigan metabolitlar birlamchi va ikkilamchiga bo‘linadi. Birlamchi metabolitlar zamburug‘ning o‘sishi uchun zarur, bular nuklein kislotalar, oqsillar, uglevodlar, koferm entlar lipidlar va boshqalar. Ikkilamchim etobolitlar zamburug‘ni sharoitga moslanishlari uchun zarur.