(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Ushbu tadqiqotning maqsadi talabalarga tinglashni o‘rgatishda diktant strategiyasidan foydalanishni o‘rganishdir.Til aloqa vositasidir. Tildan foydalanib, odamlar o‘zlarining his-tuyg‘ularini, fikrlarini va fikrlarini ifoda etishlari mumkin. Odamlar kundalik ehtiyojlarini qondirish uchun boshqalar bilan muloqot qilish uchun tildan foydalanadilar. Darhaqiqat, til inson hayotida muhim rol o‘ynagan. Til - bu odamlarning yig‘indisi sifatida shaxslararo muloqotda qo‘llaniladigan va inson muhitidagi narsa, jarayon va hodisalarni to‘liq kataloglaydigan nutq tovushlarining ixtiyoriy tizimi. Shu sababli, odamlar til funktsiyalaridan butun dunyo xalqlari o‘rtasida xalqaro aloqa vositasi sifatida foydalanadilar. Tilni, ayniqsa ingliz tilini o‘rganish biz uchun juda muhim, chunki u xalqaro til bo‘lib, u dunyodagi millatlar o‘rtasida og‘zaki yoki yozma muloqotda aloqa vositasi sifatida ishlatiladi. Bundan tashqari, ingliz tilini o‘rganishga bo‘lgan qiziqish juda tez o‘sishi uchun aloqa vositasi sifatida ingliz tilidan foydalanish juda muhimdir.Ushbu maqolada o‘quvchilarning tinglash malakasini oshirish uchun diktantlardan samarali foydalanish usullari va metodikalariga doir ba`zi yondashuvlarga to‘xtalib o‘tiladi. Ushbu tadqiqotning foydasi talabalarga tinglashni o‘rgatish uchun diktant strategiyasidan foydalanish bo‘yicha o‘quvchilarga tushuncha qo‘shishdir.