(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2023)
Maqolada organik chiqindilarni qayta ishlash natijasida bio gaz olish yoritib berilgan. Bio chiqindini hazm qilish reaktorida suv aralashmasi bilan ma’lum graduslarda qizdirish natijasida bio gaz olish masalalari ishlab chiqilgan. Chiqindidan biogas olish texnologiyasi asosida ishlab chiqarilgan homashyo sifadida har-xil biomassalarni, ularning tarkibidagi namlikni nazorat qilish va yuqori samaradorlikka ega bo‘lgan o‘lchashni qurishga qaratilgan mahsulotni olib boril gan. Tadqiqotlar olib borilgan asosiy e’tibor texnologik biogaz olish jarayonini optimal nazorat tekshirish usullarini tanlashga va nazorat asboblari asosida birlamchi o‘zgartkich tekshiruv hamda uni o‘lchov vositasi asosida taminlandi, sensordan olingan mahsulotni o‘lchash signallarini o‘lchovchi va qayd qiluvchi tekshirish ikkilamchi asbobi sintez qilingan. Sintez qilingan namlikni o‘lchash vositalari asosan biogaz tayyorlashda chiqindilarni bijg‘tish jarayonida ularning tarkibidagi namlikning biogaz tarkibidagi metan miqdorini olishda namlikni rostlash va uni optimallashtirishga qaratilgan