(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ushbu tadqiqot rus va o‘zbek maqol hamda matallarida aks etgan olam lisoniy manzarasining lingvomadaniy jihatlarini ko‘rib chiqadi. Qisqa va madaniy jihatdan boy iboralar bo‘lmish maqol va matallar jamiyatning qadriyatlari, e’tiqodi va tajribasini o‘zida mujassam etadi. Mazkur izlanishda har ikki tildagi maqol va matallar majmuasi tahlil qilinib, ular turli madaniy qarashlar, tarixiy sharoitlar va ijtimoiy me’yorlarni qay tarzda aks ettirishini o‘rganadi. Tahlil takrorlanuvchi mavzular, metaforalar va ramzlarni aniqlashga, ularning rus va o‘zbek lingvomadaniy muhitida namoyon bo‘lishini qiyoslash va taqqoslashga qaratilgan. Tadqiqot, shuningdek, globallashuv va modernizatsiya ushbu til shakllarida ifodalangan an’anaviy dunyoqarashga qanchalik ta’sir ko‘rsatayotganini ham o‘rganadi. Ikki tildagi maqol va matallardagi o‘xshashlik va farqlarni o‘rganib, ushbu ish har bir til hamjamiyatining dunyo manzarasini shakllantiruvchi asosiy madaniy qadriyatlar va e’tiqodlarni tushunishni ta’minlaydi, madaniyatlararo muloqot va madaniyatlararo kompetentlikni yanada chuqurroq tushunishga yordam beradi. Xulosalar shuni ko‘rsatadiki, ba’zi universal mavzular mavjud bo‘lsa-da, ushbu mavzularning aniq madaniy talqini va ifodasi sezilarli darajada farq qiladi, bu esa til va muloqotga madaniy asoslangan yondashuvning muhimligini ta’kidlaydi